Sympetrum striolatum (Charpentier, 1840) D: Große Heidelibelle Dk: Stor Hedelibel FIN: Lännensyyskorento GB: Common Darter N: Senhøstlibelle (äldre svenskt namn: stor ängstrollslända).
Tro det eller ej, men även i november är inte chansen över att se flygande trollsländor. Det är mycket få arter trollsländor som flyger så sent, men den art som påträffats längst och i flest antal i november är större ängstrollslända.
Denna art har setts så sent som 24/11, och decemberfynd framöver är inte en omöjlighet. För det krävs det förstås en mild höst. Ser du en trollslända i november är det med mycket stor sannolikhet större ängstrollslända.
Större ängstrollslända finns i stort sett alla typer av vattenmiljöer, så länge dessa är rena och inte alltför skuggade. Det är en pionjär som snabbt hittar till nyanlagda vatten.
Honorna lägger ägg i växter just under vattenytan. Larvutvecklingen är ettårig.
Tämligen allmän men ofta ganska lokal. I Finland endast på Åland och längs sydkusten till Helsingfors, och där i den mörka form som är känd som nigrescens. Denna mörka form förefalla finnas lokalt och spritt i hela Skandinavien.
Arten börjar flyga i juni, men är fåtalig ganska länge. Medeldatum i Skåne är 14/6 och det tidigaste fyndet är gjort 6/6. Större ängstrollslända är den art som rapporterats allra senast i Sverige, med det senaste fyndet i Skåne daterat 24/11 och slutmedel 8/11. Decemberfynd framöver är en möjlighet.
Arten är bedömd som Livskraftig (LC) vid senaste bedömningen av de europeiska trollsländorna. Se bedömningen här.
Vill du bidra med mer information? Som om larvutveckling, artbestämning etc? Kontakta i så fall föreningen här.
Länkar
– Samtliga observationer på Artportalen av arten.
– Förenklad nyckel till artbestämning av ängstrollsländor.
– Till flick- och jungfrusländorna.
– Till de egentliga trollsländorna.
– Till bubblarna.
KLICKA på en bild nedan så kan du bläddra mellan samtliga och se dem i större format.